Search here...
TOP

Kako postati life coach (životni trener)?

kako-postati-life-coach-zivotni-trener

Prema Meeriam-Webster rječniku, life coach (lajf kouč, životni trener, ili trener životnog potencijala) je ‘savjetnik koji pomaže ljudima da donesu odluke, postignu ciljeve i riješe probleme.’ Life Coach je profesionalno obučena osoba koja ljudima pomaže da maksimiziraju svoj potencijal, postave i postignu svoje ciljeve, uvećaju samopouzdanje, reduciraju stres, promijene svoj život na bolje i žive ispunjenijim životom. 

Važno je da imate tu želju da pomažete drugim ljudima i da volite druge savjetovati kako da uspiju u ostvarenju svojih ciljeva. Dobar life coach je bio ‘life coach’ (svojim prijateljima i poznanicima, kolegama na fakultetu, ili poslu…), mnogo prije nego je stekao certifikaciju za isti poziv.

Vaš zadatak kao life coach je prije svega da pomognete klijentu u riješavanju njegovih problema!

Morate biti pozitivna osoba sa empatijom i puno entuzijazma. Vi im kao Life Coach morate pružiti prostor sa pozitivnošću i povjerenjem. Vaš zadatak je da im pomognete da dobiju uvid u svom  teškom životnom putu. Biti dobar i uspješan Life Coach zahtijeva i dobru dozu samospoznaje.

Kako postati life coach?

Prije svega, trebate odabrati i zavrsiti program certifikacije za life coach-a. Edukaciju možete završiti uživo ili online.

Kako odabrati pravi trening za Life Coach-a?

Vodite računa da odaberete idealan trening za sebe. Ako ste “praktična” osoba i volite striktnu nauku i psihologiju, onda je za vas idealan trening koji nude NLP škole ili poslovne akademije, koje se više baziraju na naučne alate psihologije uspjeha, pozitivne pishologije, NLP-a i emocionalne inteligencije. S druge strane, ako ste spiritualni i želite da svojim klijentima pomognete da koriste afirmacije za reprogramiranje podsvjesnog uma, Zakon Privlačenja i druge Univerzalne Zakone, energetsku psihologiju (EFT) i slično, onda bi za vas holistički program certifikacije za Life Couch-a bio idealan.

Pročitajte i Deset razloga zašto biste trebali postati Life Coach

Na treningu ćete naučiti kako znati koji klijent je “pravi” za vas, kako provesti coaching sesiju, kako postaviti kratkoročne i dugoročne ciljeve s klijentom, kako pomoći klijentima da ostvare ciljeve, da održe motivaciju za rad na svojim ciljevima i reprogramiraju i limitirajuća uvjerenja, te kako da im pomognete da donesu važne životne odluke

Pročitajte i...  10 istraživanjima dokazanih dobrobiti life coaching-a

Kako steći potrebno iskustvo kao life coach?

Najbolji način da steknete iskustvo kao life coach je da radite kao life coach sa klijentima pro-bono (besplatno) na neko vrijeme, te da imate mentora kada se certificirate za Life Coach-a da vas vodi kroz ovaj proces i ukaže vam na početničke greške. Ovaj korak nerijetko nedostaje na Life Coaching Akademijama, što dovodi do toga da novocertifkovani life coach-evi, iako imaju certifikat, nemaju vjeru u sebe i oklijevaju da naplate za svoje usluge, jer smatraju da nemaju dovoljno iskustva.

Kako izgraditi kredibilitet kao Life Coach?

Kao prvo, završite trening certifikacije za Life Coach-a, kako biste ne samo bili stručno kvalikovani za ovaj poziv, već i naučili potrebne alate i metodologiju kako pomoći klijentima u ostvarenju njihovih životnih ciljeva. Nakon što ste radili sa prvim klijentima, tražite od njih da vam daju preporuke i podijele kako ste im i koliko pomogli. Radite sa mentorom koji ima puno iskustva i koji je dobar life coach, sa značajnim rezultatima rada iza sebe. To će vam pomoći da sebe izgradite u dobrog life coach-a.

Pročitajte i Kako možete pomagati ljudima kao Life Coach

Pomozite svojim klijentima da postignu rezultate i postignu svoje ciljeve (ukoliko završite dobar trening za Life Coach-a, naučićete potrebne alate i vještine koje ćete moći primjeniti u svom radu i doista pomoći svojim klijentima). Vaš uspjeh kao life coach-a ovisiće o tome koliko ćete moći pomoći svojim klijentima da postignu pozitivne životne promjene i svoje ciljeve.

Pokažite svojim primjerom da prakticirate ono što pričate kao Life Coach. Ne morate biti savršeni i pretvarati se da je vaš život savršen, jer i vi kontinuirano rastete i radite na sebi, ali morate da alate i principe koje koristite u radu sa svojim klijentima primjenjujete i na sebi.

Kako možete raditi kao life coach?

Kao life coach, niste ograničeni samo na rad sa klijentima! Možete zarađivati novce kao life coach na mnogo načina (motivacijski govori, održavanje radionica, pisanje knjiga za samopomoć, kreiranje online kurseva i programa…). 

Pročitajte i...  Kako Postati Life Coach (Životni Trener) - Besplatan PDF Vodič

Možete davati i korporativne radionice u firmama na teme izgradnje samopouzdanja, samoosnaživanja, izgradnje povjerenja, stres menadžment-a, motivacije, postavljanja i postizanja ciljeva, itd.

Važno je da znate da kao life coach možete integrisati znanje koje ste stekli tokom svoje prethodne edukacije i radnog iskustva. Znanje koje već imate može vam pomoći u izgradnji uspješnog coaching biznisa, da budete bolji life coach, ili da jasnije definišete svoj niche (specijalnost). 

Kao life coach, radićete za sebe i možete izgraditi biznis koji se uklapa u vaš idealan životni stil. Ukoliko volite raditi od kuće, možete raditi iz komforta svog doma online, ili primati klijente kući (coaching licem u lice).

Ukoliko volite da putujete, možete da radite online kao Life Coach, putujući (kao digitalni nomad), jer niste vezani za lokaciju.

Ukoliko volite da radite sa grupama ljudi, možete davati grupne coaching sesije, voditi radionice, te davati motivacijske govore.

Ukoliko volite pisati, možete pisati knjige za samopomoć.

Ukoliko želite finansijsku slobodu, možete kreirati online kurseve i programe i zaradivati pasivni prihod od istih, čak i dok spavate i dok gledate Netflix.

Kako uspjeti kao Life Coach?

Važno je da odaberete način rada koji vas ispunjava i koji ce vama pomoći da živite svoj idealan životni stil. Također je jako važno da naučite izgraditi uspješan i protabilan life coaching biznis, te osnove online marketinga, kako biste mogli živjeti u obilju radeći kao life coach.

Bez ozbira koliko ste dobri kao life coach, ako niko ne zna za vas, ne možete nikome pomoći! Nažalost, na većini life coaching akademija studenti ne dobijaju dobar biznis i marketing trening, te nakon što su dobili certifikat za Life Coach-a, vrlo brzo odustanu od svog sna, jer ne mogu od onoga što rade da plate račune i kupe namirnice.

Pročitajte i...  Koja je razlika između Life Coach-a i Psihoterapeuta

Imajući u vidu sve ove faktore, koji su potrebni za uspješnu karijeru kao Life Coach, mi smo osnovali Online Life Coaching Akdemiju Ajna, u Roterdamu, u Holandiji, te kreirali holistički online program certifikacije za Life Coach-a, koji nudi ne samo transformacijske coaching alate i znanje kako doista pomoći klijentima da postignu željene rezultate, već i obiman biznis i online marketing trening, iskustvo praktičnog rada sa klijentima tokom procesa certifikacije, te mentorstvo od strane dva mentora!

Mi želimo ne samo da Vam damo certifikat, već i da vas opremimo sa svim alatima koji vam trebaju za profesionalni i finansijski uspjeh! Želja nam je da naši studenti pomognu hiljadama ljudi svojim radom i svojom porukom, te da zajedno kreiramo bolji, sretniji i pozitivniji svijet.

Program na ovoj akademiji je 100% online. Možete gledati sve lekcije i polagati testove online, kao i prisustvovati na mentorskim pozivima iz komforta svog doma. Možete učiti i gledati predavanja, kao i polagati testove svojim tempom, kada imate vremena nakon posla, kada vam djeca spavaju i kada god imate malo slobodnog vremena da se posvetite učenju.

Ukoliko i vi želite postati Life Coach kliknite ovdje da pročitate više o online programu certifikacije za Life Coach-a koji nudimo na Life Coaching Akademiji Ajna. Kliknite na gumb ispod da preuzmete besplatan PDF vodič ‘Kako Postati Life Coach’ i poslusajte podcast epizodu naših mentora da ovu temu.

Online Life Coaching Akademija Ajna

«

»

Vertaal deze pagina »