Search here...
TOP

Koje kvalitete biste trebali imati da biste bili dobar Life Coach?

koje-kvalitete-trebate-imati-da-biste-bili dobar-life-coach-lajf-kouc

Dobar life coach je bio ‘life coach’ (svojim prijateljima i poznanicima, kolegama na fakultetu, ili poslu…), mnogo prije nego je stekao certifikaciju. Life coach-evi imaju želju da pomognu drugima. Life coach-evi vole da uče o osobnom rastu, psihologiji i spiritualnosti, da dijele svoje znanje sa drugima i da savjetuju druge ljude.

Prije svega morate dobro da se ophodite sa ljudima.

Morate da imate interes za život i rad vašeg klijenta. Ne morate očekivati da će klijent biti zainteresovan za vas kao osobu. Ne očekujte da ćete vi vašu životnu priču i vašu životnu situaciju pričati klijentu. Vi možete navesti nešto iz svog života samo kao primjer empatije i razumjevanja klijenta. Da klijentu olakšate da nije jedini sa nekom situacijom.

Vaš zadatak je, prije svega, da pomognete klijentu u riješavanju njegovih problema!

Morate biti jedna pozitivna osoba sa puno entuzijazma, pošto je klijentima ponekad teško da počnu sa razgovorom. Tako im vi morate pružiti prostor sa pozitivnošću i povjerenjem.

Morate znati brzo reagovati na pojedine reakcije klijenata i na licu mjesta planirati i usmjeravati razgovor.

Kao Life Coach morate biti uredni u vođenju evidencije o klijenatu.

Također morate biti smirena osoba! Probleme od vaših klijenata ne smijete sebi lično prisvajati, kao i raditi besplatno.

Morate biti maksimalno profesionalni i lojalni i probleme i tajne klijenata ne prepričavati dalje prijateljima i rodbini. I dovodite se u situacije da zbog vas klijent ima još više problema, a samim tim i vi.

Kao Life Coach morate biti jako fleksibilni i biti jaki salušati razne probleme klijenata. 

Osnovno pravilo Life Coach-eva je da NE POSTOJI DOBRO ILI LOŠE! Klijent može sve ispričati što mu je teško.

Također ne pominjete nigdje imena vaših klijenata jer imate odgovornost za dikreciju klijenta.

Vi također ne sudite da je nešto dobro ili loše.

Možda će vam doći klijenti koji imaju potpuno drugačije vizije života nego vi.

Morate to prihvatiti kao njihov izbor. Vaš zadatak je da im pomognete da dobiju uvid u svom teškom životnom putu.

Biti dobar i uspješan Life Coach znači imati dobru dozu samospoznaje.

Za profesiju Life Coach-a empatija je jako važna.

Snaga empatije u coachingu se ogleda u razumevanju klijenata, njihovih potreba, strahova, želja i bolnih tačaka. Empatija je – suosjećati sa klijentom. 

Temu kao što je empatija psihologija često razmatra iz komunikacijskog aspekta i kroz empatiju vidimo perspektivu i osjetimo situaciju klijenta. Dok komunicirate sa klijentima vi ulazite u njihov um i vidite svjet iz njihove perspektive. Drugim riječima, empatija u komunikaciji daje vam mogućnost da verbalno i neverbalno izražavanje prilagodite smjeru koji je najefikasniji za klijenta. 

Napomenula sam da je empatija esencijalna u coaching-u, zato što da bi bilo koja tehnika urodila plodom, klijent mora da se osjeća shvaćeno i prihvaćeno. Da bi ovo uradio, Life Coach mora ne samo da razumije šta klijent govori na seansi, već i da razumije šta klijent ne govori, te da komunicira ovo razumevanje. 

Life Coach-evi koji su visoko empatični mogu da pomognu klijentima da se suoče sa prošlim iskustvima i da ostvare dublje razumevanje iskustava i osećanja koja su povezana sa tim iskustvima.

Za vise informacija o pozivu Life Coach-a, download-ujete besplatan pdf vodic ‘Kako Postati Life Coach’ i pogledajte besplatan video trening klikom na gumb ispod, ili klikom na ovaj link.

Zakažite besplatan poziv putem Skype-a, ili Facebook Messenger-a, od 20 minuta, sa članom našeg tima, za dodatne informacije i pitanja o programu certifikacije putem Facebook poruke, ili obrasca za kontakt ispod:

    Online Life Coaching Akademija Ajna

    «

    »